Ambacht

Al eeuwen worden historische gebouwen voorzien van kroonluchters en wandkandelaars. Als mooie verfraaiing, maar ook omdat het een optimale lichtbron op maat is voor een ruimte. Elk onderdeel in een kroonluchter heeft zijn functie:

    1. De breedte van de armen bepalen de lichtkrans
    2. De glanzende koperen bollen en hangconsoles weerkaatsen het licht
    3. Etages met armen zorgen voor extra lichtverspreiding

productieproces afkoelenPrecies zoals vroeger
Brink & van Keulen oefent dit ambacht nog precies uit zoals vroeger. Voor de vervaardiging van de koperen onderdelen worden originele mallen uit die tijd gebruikt. Ook het gieten gaat nog op de traditionele manier: in Brusselse aarde, een vettig soort zand (zie foto). Hierna volgt het handmatig slijpen, schuren en polijsten tot elk onderdeel een briljante, goudgele glans heeft.

Op deze ambachtelijke wijze zijn ruim honderd authentieke modellen mogelijk, waarbij de spanwijdtes variƫren tussen 37cm en 230 cm. Het zijn een voor een massief koperen kunstwerken. De grootste exemplaren kunnen daarbij meer dan 250 kg wegen. Deze zwaardere uitvoeringen hebben in de afgelopen 60 jaar wereldwijd naam en faam verworven. In honderden paleizen, kerken en musea vormen zij het stralende middelpunt.