Brink en van Keulen
Geschiedenis van het Bedrijf
Oud-Hollandse Koperen Kroonluchters
Een bedrijf van vier generaties
Het familiebedrijf Brink & van Keulen heeft alle kennis en vaardigheden voor het maken en restaureren van koperen kroonluchters al drie generaties lang doorgegeven. Het bedrijf is in 1946 opgericht door de broers Egbert en Anton Brink (metaalgieter van beroep), samen met Marinus Leendert van Keulen. Men had een werkplaats aan de Koudehorn in Haarlem. Op verzoek en idee van Canneman, hoofdarchitect bij de Rijksdienst voor Monumentenzorg, specialiseerde het bedrijf zich in het produceren van koperen kroonluchters, vervaardigen van replica’s van oud-Hollandse kronen en de restauratie van oude kronen. Men verhuisde in 1950 in verband met ruimtegebrek naar de Lange Margarethastraat 34 te Haarlem.
De zoon van Anton Brink, Willem was ook werkzaam binnen het bedrijf en leerde alle fijne kneepjes het vak van zijn vader. Hij bekleedde binnen de organisatie alle ambachten, van gieter tot polijster, van draaier tot directielid. De derde generatie werd ook actief binnen het bedrijf. De dochter van Willem Brink trad in zijn voetsporen en zij hield zich voornamelijk bedrijfsmatig bezig met het bedrijf. Door de jaren heen legde hij zijn hart en ziel in het ambacht. Deze passie bracht hij ook over op de volgende generatie; zijn dochter, Sabine, die zich ging bezighouden met de bedrijfsmatige aspecten van de firma.
Na zeer succesvolle jaren kreeg Brink & van Keulen een zware tijd in de jaren 80. De kerkenbouw in Nederland stagneerde en het kerkbezoek liep terug. Vooral restauratie-werkzaamheden bleven over als werkaanbod. In 2007 verhuisde het bedrijf naar Amsterdam. Dit bracht geen direct succes. In 2009 ging het bedrijf failliet nadat men eind 2008 als laatste project nieuwe kerkkronen had gemaakt voor de kerk in Edam. Eigenaar Willem Brink keerde terug naar Haarlem als vestigingsstad voor zijn nieuwe bedrijf, Koper restauratie Brink
Modern bedrijf met traditionele werkwijzen en waarden
Sinds 2009 heeft de firma een doorstart gemaakt onder leiding van Pim van Konijnenburg, een groot bewonderaar van het van het geelgieters ambacht. In 2016 is zijn zoon Floris van Konijnenburg, samen met twee andere jonge ondernemers Rodny Heemskerk en Bob Koning verder gegaan met het bedrijf en vanaf 2020 is het bedrijf volledig onder de leiding van Rodny Heemskerk en Bob Koning. Het ambachtelijke van het geelgieten sprak hen direct aan en zij hebben een modernisering van het bedrijf doorgevoerd. Samen Nederlandse productie partners zijn zij in staat kroonluchters te maken op traditionele wijze. Hierdoor is het prachtige ambacht van geelgieten in Nederland gelukkig niet uitgestorven.
Brink & van Keulen houdt zich niet alleen bezig met de vervaardiging van kroonluchters, maar ook met de restauratie hiervan. Een restauratie kan variëren van een kleine onderhoudsbeurt tot een grote restauratie, waarbij onderdelen worden vervangen, hersteld of opnieuw vervaardigd. In sommige gevallen is restauratie van de kroon niet mogelijk. Er kan dan een replica worden gemaakt van de oude kroon.
Brink & van Keulen 1646 B.V. van oorsprong een familiebedrijf houdt het 17e eeuwse gieters-ambacht in stand met het produceren van de hoogste kwaliteit koperen kroonluchters. Door eeuwenoude kennis overdracht heeft Brink & van Keulen een belangrijke rol ingenomen in het behoud van het gieters ambacht. Brink & van Keulen is gespecialiseerd op het gebied van productie, restauratie, taxatie en bemiddeling van oud Hollandse koperen kroonluchters.