Herstelde Glorie

LED-verlichting voor Koperen Kroonluchters

Brink en van Keulen kan uw orignele kroonluchter verlichting vervangen met energie zuinige en duurzame LED-verlichting.

Lees hieronder meer over het process en krijg antwoord op de meest gestelde vragen. Mocht u geintreerd zijn, vul dan het contact formulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem Contact Op

 

Bekijk Onze Kroonluchters

 

Shop Nu

LED-Verlichting Van A Tot Z

Vervanging originele verlichting met LED-verlichting

 • Fase-afsnijding dimmen
 • Dimmers met fase afsnijding hebben de letters RC op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen.
 • Door verlichting te dimmen met de fase afsnijding methode kun je energie besparen. Met een dimbereik van 100% kan je de lamp helemaal dimmen tot hij uit is.
 • Bijna alle dimbare lampen van lampenlicht, worden gedimd op basis van het afsnijding principe. Wanneer je kiest voor fase afsnijding, kies je voor het meest energiezuinige principe.
 • Fase-aansnijding dimmen
 • Dimmers met fase aansnijding hebben de letters RL op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige van deze dimmers kunnen ook LED dimmen. Dat moet dan wel specifiek op de dimmer vermeld staan.
 • Een dimmer met fase aansnijding heeft een dimbereik van 40%. Een stuk minder dus! Bij deze manier van dimmen zal de lichtbron nooit helemaal gedimd kunnen worden.
Brink van Keulen Nieuwe Kerk Amsterdam Kroonluchter
Koperen Kroonluchters Restauratie Martinikerk

Vraag en Antwoord

Er zijn verschillende manier om een kroonluchter naar beneden te halen. Veel kroonluchters zijn erg zwaar en kunnen niet zonder hulpmiddel naar beneden gehaald worden.

Kanalenlift

Tot 8 meter hoogte (bovenzijde kroonluchter) kan de gehele kroonluchter met een takel lift naar beneden gehaald worden. Kroonluchters tot 500 kilogram kunnen zo veilig naar de vloer gebracht worden.

Tot 12 meter hoogte (bovenzijde kroonluchter) kan de kroonluchter via een ladder of steiger naar beneden gehaald worden mits de armen demontabel en lager van 25 kilogram per stuk zijn.

Hoe verpakken we een kroonluchter voor transport?

De losse onderdelen van de kroonluchters worden stuk voor stuk gelabeld. Na het labelen wordt ieder onderdeel zorgvuldig met folie ingepakt. Voor iedere kroonluchter zijn er houten transportkisten waar dezelfde onderdelen netjes bij elkaar gelegd worden.

Door middel van een vergrootglas kan het schroefdraad op beschadigen gecontroleerd worden. Bij twijfel zal er nog een trekproef gedaan worden met vijf keer het totale gewicht van het onderdeel. Dit doen we om er zeker van te zijn dat het schroefdraad sterk genoeg is als de kroonluchter weer in elkaar wordt gezet.

Door middel van een vergrootglas kan het lasnaad op beschadigen gecontroleerd worden. Bij twijfel zal er nog een trekproef gedaan worden met het totale gewicht van het product x 5. Dit om er zeker van te zijn dat het schroefdraad sterk genoeg is.

Door middel van een polijstmachine met polijstschijven worden kroonluchter onderdelen gepolijst. De polijstschijven worden voorzien van polijstpasta in verschillende gradaties. Door een het onderdeel van de kroonluchter te bewegen langs de borstel, wordt deze licht opgeschuurd en komt het glimmende oppervlak van messing weer tevoorschijn.

Door middel van een twee-componenten lak/vernis lakken we de onderdelen van de kroonluchters. Deze zijn na volledige uitharding (24 tot 48 uur) afgesloten van zuurstof en zo kan er geen oxidatie ontstaan. Op deze manier wordt het donker en doffer worden uitgesteld. Zuurstof is de boosdoener van het zwart/dof worden van het messing.

Door middel van nummers/letters of labels kunnen we de kroonluchter weer in elkaar zetten. De basisdelen zitten geborgd op een stalen stang. De armen worden door insteekpennen gezekert.

Er zijn twee manieren om kroonluchters te elektrificeren. 17e eeuwse kroonluchters hebben massieve armen en daar kunnen dus geen elektriciteitskabels doorheen getrokken worden. Door middel van goud elektradraad en kleine gouden ty-raps monteren we de kabels aan de kroonluchterarmen. Vanaf 2,5 a 3 meter hoogte is deze bekabeling met de verlichting aan nagenoeg onzichtbaar.

De 19e eeuwse kroonluchters hebben holle armen waardoor elektriciteitskabels getrokken kunnen worden. Zo zijn de kabels onzichtbaar.

Door middel van een elektrische lier kunnen we kroonluchters tot wel 15 meter hoogte verstelbaar maken. Zo is het mogelijk om de kroonluchters te laten zakken tot 1 meter boven de grond om deze bijvoorbeeld makkelijk schoon te maken. Als voor een evenement de kroonluchter omhoog moet dan is dit met één druk op de knop te regelen.

Na het onderhoud gaat de kroonluchter in zijn geheel naar locatie, de kroonluchter zal veelal vervoerd worden in een houten transportkist. De transportkist wordt naar de juiste plek gerold. Van daaruit zal de kroonluchter door middel van een kanalenlift aan de haak gehangen worden. Met begeleiding van een steiger of een hoge trap is het mogelijk om de kroonluchter omhoog te begeleiden en aan te sluiten.

Door middel van een 2-componentenlak sluiten we het messing af van de zuurstof die er voor zorgt dat er oxidatie ontstaat. Zie vraag lakken.

 • Indien elektrische kroonluchter
 • Bekabeling opnieuw monteren
 • Led armaturen monteren

Waar kunt u aan zien dat een kroonluchter onderhoud nodig heeft?

 • Gele kleur is erg dof en/of messing glimt niet meer
 • Zwarte plekken onder de lak, messing in verre staat van oxidatie
 • Bladderen van lak
 • Verschillende kleuren van lak, vlekken

Alle doffe kroonluchters kunnen wij weer laten glimmen en in nieuwstaat herstellen.

Ons Verhaal

Brink & Van Keulen 1646

Brink & van Keulen 1646 B.V. van oorsprong een familiebedrijf houdt het 17e eeuwse gieters-ambacht in stand met het produceren van de hoogste kwaliteit koperen kroonluchters. Door eeuwenoude kennis overdracht heeft Brink & van Keulen een belangrijke rol ingenomen in het behoud van het gieters ambacht. Brink & van Keulen is gespecialiseerd op het gebied van productie, restauratie, taxatie en bemiddeling van oud Hollandse koperen kroonluchters.
Lees meer

17e eeuwse gieters-ambacht

Andere Diensten

Brink En Van Keulen Koperen Kroonluchters Ons Verhaal
Wist U Dat

Aanbevolen door de Inspectie Cultuurbezit

De kroonluchters zijn na restauratie niet meer van nieuw te onderscheiden. De Inspectie Cultuurbezit schat het vakwerk van Brink & van Keulen zo hoog in dat zij voor monumentale kronen in plaats van regelmatig poetsen hun behandeling adviseren!

 

Meer Weten Over LED-verlichting voor Kroonluchters?

Laat uw gegevens achter en wij sturen u graag meer informatie toe in de vorm van een brochure.

Volg ons op social media