LED-Verlichting Kroonluchters

Uitleg vervanging originele verlichting met LED-verlichting

  • Fase-afsnijding dimmen
  • Dimmers met fase afsnijding hebben de letters RC op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen.
  • Door verlichting te dimmen met de fase afsnijding methode kun je energie besparen. Met een dimbereik van 100% kan je de lamp helemaal dimmen tot hij uit is.
  • Bijna alle dimbare lampen van lampenlicht, worden gedimd op basis van het afsnijding principe. Wanneer je kiest voor fase afsnijding, kies je voor het meest energiezuinige principe.
  • Fase-aansnijding dimmen
  • Dimmers met fase aansnijding hebben de letters RL op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige van deze dimmers kunnen ook LED dimmen. Dat moet dan wel specifiek op de dimmer vermeld staan.
  • Een dimmer met fase aansnijding heeft een dimbereik van 40%. Een stuk minder dus! Bij deze manier van dimmen zal de lichtbron nooit helemaal gedimd kunnen worden.

Wat is aarding en hoe werkt aarding?

Aarding is een begrip dat onder andere wordt gebruikt in de elektrotechniek. Aarding is het aanbrengen van een geleidende verbinding tussen een chassis of een geleidende behuizing van een elektrisch apparaat aan de aarde. Doormiddel van aarding kan men er voor zorgen dat er geen ongewenste elektrische spanning op machines of apparaten met een geleidende behuizing kan komen te staan.

Aarding wordt aangebracht voor de veiligheid

Aan alle apparaten die in Nederland worden verkocht worden veiligheidseisen gesteld. Elektrische apparaten die op netstroom of krachtstroom zijn aangesloten hebben een extra veiligheidsrisico omdat deze apparaten onder spanning kunnen komen te staan wanneer deze beschadigd zijn of niet goed zijn geassembleerd. Gebruikers van apparaten moeten er zeker van zijn dat de apparaten veilig zijn.

Er mogen geen gevaarlijke spanningen voorkomen tussen de behuizing van de installatie en de aarde. Kortom de buitenkanten van machines en werktuigen die door mensen aangeraakt kunnen worden mogen niet onder spanning komen te staan. Daarom dienen alle machines en apparaten over een veiligheidsaarding te beschikken die conform de voorschriften is aangebracht.

De veiligheidsaarding is een goed geleidende verbinding tussen de aarde en alle metalen delen van een machine die aangeraakt kunnen worden als een machine bij defect onder spanning komt te staan. Bij een zogenoemd isolatiedefect zal door de aarding de smeltveiligheid zeer snel in werking worden gezet. De aardlekschakelaar zal bij een isolatiedefect uitgeschakeld worden.

Brink En Van Keulen Koperen Kroonluchters Led Verlichting 2

Hoe vindt aarding plaats?

De aardleiding is verbonden aan de aardrail in de groepenkast. De aardleiding maakt via de aardelektrode contact met de aarde. In de groepenkast worden aarddraden meegetrokken voor afgaande groepen. Deze aarddraden zijn van elektrolytisch koper net als de meeste andere elektriciteitsdraden. Om duidelijk te maken dat het om de aardedraad gaat heeft deze een afwijkend kleurenpatroon. Dit aardedraad bevat namelijk een geelgroene kleur. Deze geelgroene markering bestaat uit dunne groene en gele strepen die in de lengterichting op de isolatie van de aardedraad zijn aangebracht.

Aarding van elektrische apparaten

Elektrische toestellen worden geaard doormiddel van een aardedraad. De geelgroene aardedraad bevind zich naast de bruine en de blauwe draad in de aansluitkabel van het apparaat. De aansluitkabel wordt in de wancontactdozen geplaatst zodat het apparaat met stroom gevoed wordt. Via de wandcontactdoos is de aardedraad aangesloten op de aardrail en de aardelektrode in de groepenkast. De wandcontactdozen dienen hiervoor voorzien te zijn van randaarde. In het verleden deed hoofdzakelijk het ondergrondse waterleidingnet dienst als aardelektrode. Een aarding die werd aangesloten via het waterleidingnet voldeed over het algemeen goed.

Tegenwoordig worden waterleidingbuizen steeds vaker gemaakt van kunststoffen. Deze kunststoffen geleiden niet waardoor men de waterleidingen niet meer kan gebruiken voor aarding. In plaats daarvan maakt men nu gebruik van zogenoemde aardelektrodes. Deze aardelektrodes zijn van koper gemaakt of van zwaar verzinkt staal en worden in de grond gedreven.

Aarding in vochtige ruimtes

Vochtige ruimtes brengen extra risico’s met zich mee op het gebied van elektriciteit. Water geleid elektriciteit goed waardoor naast de aanwezige apparatuur nog meer in de omgeving onder spanning kan komen te staan. Daarom geleden voor vochtige ruimtes en tijdelijk vochtige ruimtes extra strenge regels met betrekking tot de aarding.

In een badkamer dient een aanvullende potentiaalvereffening te worden aangebracht. Met deze potentiaalvereffening wordt een spanning tussen twee gelijktijdig aanraakbare, geleidende delen tegengegaan.

In badkamers kunnen verschillende metalen onderdelen en installaties aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn een badkuip, waterleidingen, afvoeren, douchbakken en radiatoren. Metalen onderdelen die in de badkamer aanwezig zijn dienen apart geaard te zijn. Deze aarding dient te worden gemaakt met een blank vertinde koperdraad die ononderbroken is. Deze vertinde koperdraden dienen te worden verbonden in een speciale doos met aansluitklemmen. Vanuit deze doos loopt een draad naar de aardrail die geplaatst is in de groepenkast. De aardrail is verbonden met de aardelektrode die in de grond is geplaatst.

Een verkeerde dimmer

Sinds de komst van LED-lampen is er nog weinig duidelijkheid over dimmers, want hoe zit dit nu eigenlijk? Wij vertellen het u.

U wilt niet dat het licht altijd even fel schijnt – zeker niet wanneer het om uw woonomgeving gaat. Het gebruik van een dimmer maakt het mogelijk om uw verlichting precies op de juiste intensiteit af te stellen.

Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende lichtbronnen: LED-lampen, spaarlampen, gloeilampen en halogeenlampen. Alle halogeen- en gloeilampen zijn in principe dimbaar, bij sommige led- en spaarlampen is dit niet het geval. Om het niet aan het toeval over te laten is het voor een fabrikant verplicht om aan te geven of een lamp wel of niet dimbaar is. Om te zien of een LED-lamp, gloeilamp of andere lamp dimbaar is wordt dit getoond op het etiket van het product of – wanneer u het via een webwinkel bestelt – in de productomschrijving.

Voor verschillende lampen zijn er verschillende dimmers verkrijgbaar. Wanneer u interesse heeft in de toepassing van allerlei dimmers vindt u hieronder meer informatie. Meer weten over het kiezen van de juiste LEDdimmer? Ga dan verder naar het onderste deel van dit artikel.

Lamp die dimt met R-dimmer

R-dimmers zijn resistente dimmers en zijn bedoeld om gloeilampen of 230 volt halogeenlampen mee te dimmen. Bij de R-dimmer is het belangrijk om op het bereik te letten; dit bereik staat aangegeven in wattage. Wanneer uw lichtbron binnen dit bereik valt is het mogelijk om voor de desbetreffende dimmer te kiezen.

Lamp die dimt met C-dimmer

C-dimmers worden capacitieve dimmers genoemd en dimmen gloeilampen, 12 volt-halogeenlampen met een transformator, 230 volt-halogeenlampen en LEDlampen. De minimale wattage voor een dergelijke dimmer is 20 Watt en maximaal kunt u tot 315 Watt gaan.

Lamp die dimt met C- of L-dimmer

LED-lampen dimmen met een C- of L-dimmer. L dimmers worden inductieve dimmers genoemd en zijn bedoeld om gloeilampen, 230 volt-halogeenlampen, LED-lampen en 12 volt-halogeenlampen mee te dimmen.

Juiste LED-dimmer kiezen

Zoals u zult begrijpen is niet iedere LED-lamp te dimmen. U heeft dan ook een dimbare LED-lamp nodig, en daarbij natuurlijk een LED-dimmer om het geheel werkend te krijgen. U kunt LED-lampen dimmen op de conventionele manier met een LED-dimmer. LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.

Ledhandel.nl is een expert in alles wat te maken heeft met LED verlichting. U hoeft zich er dan ook geen zorgen over te maken dat wij een dimmer verkopen die niet geschikt is voor LED, want op Ledhandel.nl vindt u enkel geschikte LEDdimmers.

LED-dimmers maken het mogelijk om de juiste sfeer neer te zetten en de helderheid tot in detail te bepalen. Via Ledhandel.nl vindt u LED-dimmers in verschillende varianten. De dimmers kunt u eenvoudig wegwerken en zijn eventueel zelfs op afstand te bedienen. Van het merk Ledika vindt u onder andere een LED-dimmer speciaal voor LED-strips met RF afstandsbediening, een conventionele dimmer voor aan de muur met klassiek druk/draaisysteem.

Verkoop LED-verlichting

Opties voor led lampen, 2 en 4 watt. Keuze juiste LED-dimmer.