Brink en van Keulen 1646 B.V.

De Grote Kerk of St. Bavokerk Haarlem

De Martinikerk is de oudste kerk van Groningen en men zegt dat het in de 9e eeuw begonnen is met de bouw. Over de eeuwen is het verschillende keren beschadigd of geruïneerd en steeds weer opnieuw opgebouwd tot in 1975 de laatste hand werd gelegd aan de kerk zoals deze nu is. 

De Martinikerk vervult een bijzonder publieke functie en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelzijdig en uniek podium voor congressen, diners, jubilea, lezingen, concerten tentoonstellingen en trouwerijen. Het schip, het hoogkoor, de kapel, de librije en de Fredericikamer kunnen gebruikt worden voor verschillende soorten evenementen. 

Na meer dan 100 jaar heeft de Groningse Martinikerk weer grote koperen kroonluchters. In 1910 zijn de oude kroonluchters verdwenen, hierdoor moest de kerk de verplicht over op elektrische verlichting. Een lang gekoesterde wens ging in 2019 in vervulling voor Stichting Martinikerk doordat een gulle geven het volledige bedrag wilde schenken.

In een proces van bijna twee jaar zijn de koperen kroonluchters ontworpen, gegoten, geassembleerd en geplaatst in de Martinikerk in Groningen. In de messing kroonluchters zijn – in tegenstelling tot in de Gouden Eeuw – geen kaarsen geplaatst, maar nieuwe dimbare led-verlichting. Deze fraaie lampjes die de kleur van kaarslicht benaderen, zijn ontwikkeld door de Rijksgebouwendienst voor de koninklijke paleizen. Brink & Van Keulen heeft speciale toestemming gekregen deze mooie verlichting ook in de Martinikerk te mogen gebruiken.

Links

 

Brink En Van Keulen Kroonluchters Martinikerk Groningen K2 5042
Brink En Van Keulen Kroonluchters Martinikerk Groningen K2 5023
Brink En Van Keulen Kroonluchters Martinikerk Groningen K2 4991
Brink En Van Keulen Kroonluchters Martinikerk Groningen K2 5038
Brink En Van Keulen Kroonluchters Martinikerk Groningen K2 5050

Project Informatie

De Grote Kerk of St. Bavokerk Haarlem

Grote Markt 22
2011 RD Haarlem

Hoogte: 80 m
Bouwstijl: Gotiek

Protestantse kerk

Technische Details

Aantal: 5x
Type: Amsterdam (nieuwbouw), 3-laags kroonluchter met 30 armen
Verlichting: 4 watt dimbare LED-lampen
Formaat: 280x250x250 cm
Gewicht: 450 kilogram
Aantal manuren productie: 500x

Aantal: 4x
Type: Canneman, 2-laags kroonluchter met 18 armen
Verlichting:
Formaat:
Gewicht:
Aantal manuren:

Aantal: 8x
Type: Canneman, 1-laags kroonluchter met 8 armen
Verlichting:
Formaat:
Gewicht:
Aantal manuren:

Gallerij