Brink en van Keulen 1646 B.V.

De Sint-Joriskerk is een driebeukige hallenkerk in de Utrechtse stad Amersfoort, gelegen aan de Hof. De kerk wordt gebruikt door de Hervormde Wijkgemeente Sint Joriskerk van de Protestantse Gemeente Amersfoort. Deze wijkgemeente rekent zich tot de stroming van de Gereformeerde Bond. Wikipedia

In 1337 wordt de Sint-Joriskerk tot kapittelkerk verheven, en het is aannemelijk dat de kerk toen al de vorm van een kruis vertoonde; een zogenoemde kruiskerk. Waarschijnlijk door ruimtegebrek wordt in het begin van de vijftiende eeuw een begin gemaakt met de grote verbouwing tot een hallenkerk waarin de toren uiteindelijk midden in de kerk komt te staan. 

In 1534 heeft de kerk de vorm die het nu nog steeds heeft; een driebeukige hallenkerk. De kerk komt in 1579 in protestantse handen, hoewel volledigheidshalve gezegd moet worden dat de kerk in 1672-1673 tijdelijk door de Rooms-katholieken in gebruik is geweest.

Restauraties

De kerk is van 1962-1969, zowel van binnen als van buiten, zeer grondig gerestaureerd. Hierbij zijn prachtige versieringen en schilderijen aangetroffen waarmee de kerk in de Middeleeuwen verfraaid is geweest. Van 2009-2011 vond opnieuw een grote restauratie plaats. Aanleiding was de aantasting van de houten dakkap door de bonte knaagkever. Ernstige scheurvorming in de rest van de kerk was het gevolg van die aantasting. De houten kapconstructie werd met groot vakmanschap hersteld. Buiten kwamen er nieuwe pinakels bij de hoofdingang en ook werd het zuidportaal gerestaureerd. Het glas-in-loodwerk en de gewelfschilderingen kregen een schoonmaakbeurt en de scheuren in het pleisterwerk van gewelven en wanden werden gedicht en ook werd alles gesaust. De kerk is er overdag verrassend licht door geworden en in de avond doet de nieuwe verlichting haar werk.

Brink & Van Keulen Amersfoort
Brink & Van Keulen Amersfoort 2

De koperen kroonluchters van de Joriskerk in Amersfoort verkeerde in een slechte staat door jarenlange aantasting van licht en UV-straling. De laklaag was gebroken en het messing donker verkleurd. Bij het eerste bezoek leek het alsof de kroonluchters niet meer te restaureren waren. Na overleg met onze restaurateurs en het testen van een onderdeel bleek het geen probleem om de kroonluchters weer in ere te herstellen.  

Het team van Brink & van Keulen heeft met behulp van een kanalenlift de kronen gedemonteerd en verpakt vervoerd naar Amsterdam. Daar is ieder onderdeel ontdaan van het elektra en de loszittende stukken lak. Vervolgens is ieder onderdeel voorzien van een nieuwe laklaag (2-componenten) zijn deze koperen kroonluchters weer als nieuw. Door de afwerking met deze laksoort kunnen de kroonluchters 15 tot 25 jaar zonder onderhoud blijven hangen. 

Het aanbrengen van nieuwe dimbare LED-verlichting heeft er voor gezorgd dat evenementen verlicht kunnen worden zoals gewenst. Met de zuinige lampen en het onderhoudsplan (1x per jaar voorzichtig afnemen met ontkalkt water en zachte doek) voor lange termijn laat het team van de Joriskerk zien dat er na wordt gedacht over de toekomst. Besparing met een lange levensduur en zo klaar voor de volgende generatie.

Openingstijden

Zaterdag 12:00 – 16:00 uur
Zondagen 14:00 – 17:00 uur
Entree: gratis

Links

Project Informatie

Joriskerk Amersfoort

Hof 1
3811 CJ Amersfoort

Hoogte: ?
Bouwstijl: ?

Technische Details

Aantal: 3x
Type: Amsterdam (nieuwbouw), 3-laags kroonluchter met 30 armen
Verlichting: 4 watt dimbare LED-lampen
Formaat: 280x250x250 cm
Gewicht: 450 kilogram
Aantal manuren: 500x

Aantal: 4x
Type: 2-laags Type: Canneman met 18 armen
Verlichting: 4 watt dimbare LED-lampen
Formaat: 180x150x150 cm
Gewicht: 250 kilogram
Aantal manuren: ?

Aantal: 10x
Type: Wandkroonluchter Saskia met 2 armen
Verlichting: 4 watt dimbare LED-lampen
Formaat: ?
Gewicht: ?
Aantal manuren: ?

Gallerij