Geelgietersambacht wordt met overname in stand gehouden

K2 4960

Oktober 2020, Amsterdam – Jonge Amsterdamse ondernemers houden met overname Brink & van Keulen 1646, eeuwenoude oud-Hollandse ambacht in stand. 

Na vier jaar de dagelijkse leiding over het bedrijf te hebben gevoerd nemen de ambachtelijk ondernemers Rodny Heemskerk en Bob Koning 100% van de aandelen in Brink & van Keulen 1646 BV over van Konindustries BV. Door het vakmanschap en inventiviteit van Rodny en Bob is het mogelijk om het oud-Hollandse geelgietersambacht als enige in Europa in stand te houden, waarbij de productie van de kroonluchters 100% in Nederland plaats vindt. Voor huidig grootaandeelhouder F.J. van Konijnenburg is het de juiste tijd om het stokje over te dragen. Met de overname investeren ze in het behoud van cultureel erfgoed in Nederland.

Img 6264

De ondernemers delen hun passie voor het ambachtelijke proces sinds 2008. Zij hebben al vele ambitieuze projecten gerealiseerd in het hout- en metaalbewerking ambacht. Het ambachtelijke van het geelgiet proces sprak hen dan ook direct aan. Sinds 2016 is het bedrijf Brink & van Keulen 1646 onder leiding van de jonge ondernemers gekomen. Nu 4 jaar later, in 2020, kunnen zij zichzelf eigenaar van het bedrijf noemen.

Wij vinden het een mooie uitdaging dit Nederlandse erfgoed ambacht in stand te houden’ – Bob Koning

Amsterdam was hét geelgieters centrum van de 17e eeuw, bekende geelgieters werden geroemd om hun kwalitatief hoogwaardige producten. Met de doorstart van Brink & van Keulen 1646 – verantwoordelijk voor de levering van duizenden oud-Hollandse koperen kroonluchters aan historische gebouwen, koninklijke paleizen en fraaie monumentale woningen – staat Amsterdam opnieuw centraal in de coördinatie van het geelgieters ambacht.

Brink & van Keulen 1646 

Een oud in Haarlem gevestigde geelgieterij, waar generaties lang prachtige kroonluchters geproduceerd werden, dreigde zijn deuren te sluiten. Dit cultureel erfgoed mocht niet teloor gaan. Eeuwenoude kennis werd overgedragen en een doorstart op kleine schaal in Amsterdam werd in 2009 mogelijk gemaakt onder leiding van W.H. van Konijnenburg.

Tot op heden houdt het bedrijf Brink & van Keulen 1646 het geelgieters ambacht in stand en produceert, repliceert, restaureert, taxeert en bemiddelt in de hoogste kwaliteit oud-Hollandse koperen kroonluchters. Met creativiteit en nauwkeurigheid heeft Brink & van Keulen sinds zijn bestaan meer dan 800 kerken kronen vervaardigd dan wel gerestaureerd. Zo hebben zij bijvoorbeeld na 100 jaar afwezigheid, in 2019 voor de Groningse Martinikerk vier indrukwekkende kroonluchters gerealiseerd en teruggehangen. Deze kroonluchters hebben een spanbreedte en hoogte van tweeënhalve meter – het grootst mogelijke formaat.

De kunst van geelgieten 

Er is een rijke Hollandse ambachtelijke geelgieters historie. Vanaf de zeventiende eeuw vervulde geelgieters in de behoefte aan verlichting voorziening tijdens de avonddienst voor de kerkgangers door indrukwekkende kroonluchters te gieten. Deze typische Oud-Hollandse kroonluchters zijn heden ten dage nog in gebruik en te bewonderen in kerken, kastelen en paleizen. De kroonluchters vormen een belangrijk onderdeel in de imposante interieurs en architectuur. Glanzend koperwerk heeft zijn aantrekkingskracht niet verloren, het inspireert vandaag de dag nog kunstenaars en vormgevers bij het ontwerpen van meubilair en objecten.

 K2 4960

Oude ambacht en nieuwe technieken 

De productie is grotendeels gericht op kroonluchters van het oud-Hollandse type, waarbij het gieten en polijsten handmatig wordt gedaan. Daarnaast behoren restauratie en installatie tot de werkzaamheden van Brink & van Keulen.

Innovaties worden niet geschuwd. Nieuwe technieken zoals digitaal ontwerpen, technisch tekenen en 3D printen van de mallen in combinatie met de originele handmatige wijze brengt het ambacht naar een nieuw niveau. Ook wordt er met een computergestuurde 5-assige freesmachine 3D modellen, dus ook mallen voor de gieterij –  gemaakt. Het hele productieproces is nu gestroomlijnd en gedigitaliseerd waardoor het effectiever en efficiënter is. Brink & van Keulen heeft dit in 2020 bewezen door in opdracht van Amsterdam Museum met een 3D print een gietmal te creëren voor de kopie van een bronzen beeld. Een doorbraak in het productieproces wat eindeloos veel mogelijkheden biedt.

We kijken hoe we het oude ambacht kunnen combineren met de nieuwste technieken’ – Rodny Heemskerk

Online verkrijgbaar 

Een van de eerste dingen die de ondernemers deden was het bouwen van een website en opzetten van social media. Via de website is de bedrijfsvideo te zien waarin het productieproces naar voren komt en in de webshop vind je de kroon- en wandluchter volgens origineel 17e eeuws model.

Video Start Foto

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
nl_NLDutch