Replica standbeeld voor Amsterdam Museum

Brink En Van Keulen Godspeed Origineel Aviodrome

In opdracht van Amsterdam Museum heeft Brink & van Keulen 1646 op ambachtelijke wijze en met behulp van 3D scan en print techniek een uniek gietwerk sculptuur van nostalgische waarde vervaardigd voor het Australische Library Museum in Albury. 

Brink En Van Keulen Godspeed Origineel Aviodrome 2
Godspeed beeld origineel in Aviodrome

Amsterdam Museum had de wens een kopie gietwerk te vervaardigen – en vond in Brink en van Keulen de juiste partner om deze werkelijkheid te zien worden. De jonge ondernemers bepakt met eeuwenoude kennis voelde zich vereerd en uitgedaagd om het gietwerk bestemd voor het Australische Albury Museum te mogen realiseren

Brink En Van Keulen Godspeed Result 23
Godspeed replica resultaat 2020

Albury-Amsterdam 

Het teruggevonden beeld God Speed, gemaakt door de Australische beeldhouwer Paul Montford,  herinnert aan Australische reddingsactie van de Uiver in 1934. In Augustus 1935 kreeg burgemeester Willem de Vlugt een beeld aangeboden door zijn collega van het Australische Albury. De sculptuur herinnerde aan de Uiver, het vliegtuig dat tijdens de fameuze luchtrace London-Melbourne tien maanden eerder in dit stadje een noodlanding moest maken. Het beeld, wat de sterke vriendschapsband ontstaan door deze gebeurtenis onderstreept, had een ereplaats in het stadhuis, tot het in 1962 verdween. Onlangs is het teruggevonden in het depot van Amsterdam Museum. De herkomst was voor het museum onbekend en het stond vermeld in de catalogi onder de termen “beeld”en “leeuw”. 

Uiver Albury 1934
Uiver noodlanding in Albury 1934

Brink & van Keulen heeft 75 jaar later in opdracht van Amsterdam een replica van het beeld gemaakt voor het Albury Museum. De beeldhouwer Paul Montford (1868-1938) had zich waarschijnlijk nooit kunnen voorstellen dat dit met behulp van een 3D scanner en printer werd gerealiseerd. 

Brink En Van Keulen Godspeed 3d Model 1
Godspeed 3D Model
Brink En Van Keulen Godspeed 3d Print 1
Godspeed 3D print
Brink En Van Keulen Godspeed Casting 13
Godspeed gietwerk resultaat
Brink En Van Keulen Godspeed Museum 2
Godspeed beeld in Library museum Albury

Innovatie en ambacht

Het oud-Hollandse geelgiet ambacht wordt toegepast met behulp van moderne technologie en biedt op deze manier eindeloos mogelijkheden voor kunstenaars, musea, architecten en designers. 

Innovaties worden niet geschuwd. Met de eeuwenoude kennis die generaties lang is overgedragen in combinatie met de huidige technologische ontwikkelingen en de ambities van de ondernemers kunnen allerlei soorten maatwerk geboden worden. Middels een creatief en behendig proces, waarin complexe mogelijkheden worden onderzocht en productieprocessen worden gestroomlijnd. 

Brink & van Keulen heeft op deze wijze naar tevredenheid de sculptuur met samenwerkende partijen kunnen realiseren. De oud handmatig ambachtelijke wijze zoals regionaal giet-, polijst werk en marmerbewerking gecombineerd met moderne technologie zoals 3D scannen, 3D kunststof printen van de mal, en het 3D uittekenen van de marmer voet hebben gezorgd voor een nauwkeurige replica van het gedetailleerde gietwerk uit 1934.

Vliegende Hollanders de serie

In 2020 verscheen de epische dramaserie op de Nederlandse TV. De Vliegende Hollanders speelt zich af tijdens de begindagen van onze commerciële luchtvaart. Vliegtuigbouwer Anthony Fokker (Fedja van Huêt) en oprichter van de KLM Albert Plesman (Daan Schuurmans) waren als luchtvaartpioniers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze slaagden er samen in om Nederland tijdens het Interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart. Een van de afleveringen vertoond de in scene gezette beelden van de noodlanding die de Uiver maakte destijds in Albury. Kijk het hier terug: www.avrotros.nl/vliegende-hollanders

De Vliegende Hollanders Serie 1
De Vliegende Hollanders Serie

De Meesterproef 

Van leerling tot meester. Opleiding van ambachtslieden gebeurde in de praktijk. In Groningen moesten geelgieters vanaf 1646 als proef een twaalfarmige kroonluchter vervaardigen. Niet geheel toevallig was het in 2019 dat de jonge ondernemers vier stuks realiseerde voor de Martinikerk in Groningen, waar nu na 100 jaar weer koperen kroonluchters pronken. 

Leerjongens werden in het bedrijf van een meester ambachtsman aangenomen en worden daar geschoold in het vak. Na een leertijd van enkele jaren kon de leerling erkend worden en na het succesvol afronden van de meesterproef konden zij uiteindelijk de titel ‘meester’ verkrijgen. Die titel was noodzakelijk om als zelfstandig meester ambachtsman aan de slag te kunnen gaan. Dat gold ook voor de geelgieters. Toen Bob en Rodny in 2016 in het bedrijf kwamen hebben zij de productieprocessen in praktijk geleerd, en nu kunnen zij zich zelfstandig meester noemen. Het realiseren van de sculptuur voor Amsterdam Museum was opnieuw een meesterproef, ditmaal het eeuwenoude ambacht ondersteund door moderne technologie. 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
nl_NLDutch