Herstelde Glorie

Restauratie van Koperen Kroonluchters

Koperen kroonluchters zijn onderhevig aan de elementen van de omgeving, licht en zuurstof in de lucht zullen door de jaren heen de kroonluchter aantasten en ervoor zorgen dat het messing donkerder wordt. Brink & van Keulen is in staat om koperen kroonluchters in een slechte conditie volledig nieuw te laten lijken.

De glimmende goudgele kleur zal na een restauratie voor veel meer lichtopbrengst zorgen. Door de mogelijkheden met LED verlichting en een bescherming van een speciale vernislaag kan een kroonluchter weer 15 tot 20 jaar onderhoudsvrij gemaakt worden.

Als uw kroonluchter zijn fraaie glans is verloren, is het tijd voor een grondige reinigings- en polijst beurt.

Neem Contact Op

 

Bekijk Onze Kroonluchters

 

Antieke Kroonluchters

Vermeer – 106

568

Antieke Kroonluchters

Vermeer – 114

850

Antieke Kroonluchters

Rembrandt – 366

1.336

Antieke Kroonluchters

Rembrandt – 366

574

17e eeuwse kroonluchters

Rembrandt – 369

2.838

17e eeuwse kroonluchters

Rembrandt – 367

1.864

19e eeuwse kroonluchters

Vermeer – 113

2.205
Shop Nu

Restauratie Van A Tot Z

Laat uw kroonluchter

 • Demonteren op locatie
 • Demonteren voor en verpakken voor transport
 • Controleren op de kwaliteit van schroefdraad op de assemblage punten
 • Controleren op de kwaliteit en sterkte lasnaden
 • Polijsten voor herstel van de oorspronkelijke glans
 • Lakken voor behoud van de oorspronkelijke glans
 • Assembleren voor het opnieuw ophangen
 • Voorzien van nieuwe bedrading, fittingen & kaarshulzen
 • Voorzien van nieuwe stangen waaraan de kroonluchter hangt
 • Voorzien van een elektrische lier
 • Elektrificeren indien er kaarsen in zaten
 • Vervoeren met beveiligd transport
 • Monteren op locatie
Brink van Keulen Nieuwe Kerk Amsterdam Kroonluchter
Koperen Kroonluchters Restauratie Martinikerk

Vraag en Antwoord

Hoe demonteren we een kroonluchter op locatie?

Er zijn verschillende manier om een kroonluchter naar beneden te halen. Veel kroonluchters zijn erg zwaar en kunnen niet zonder hulpmiddel naar beneden gehaald worden.

Kanalenlift

Tot 8 meter hoogte (bovenzijde kroonluchter) kan de gehele kroonluchter met een takel lift naar beneden gehaald worden. Kroonluchters tot 500 kilogram kunnen zo veilig naar de vloer gebracht worden.

Tot 12 meter hoogte (bovenzijde kroonluchter) kan de kroonluchter via een ladder of steiger naar beneden gehaald worden mits de armen demontabel en lager van 25 kilogram per stuk zijn.

Hoe verpakken we een kroonluchter voor transport?

De losse onderdelen van de kroonluchters worden stuk voor stuk gelabeld. Na het labelen wordt ieder onderdeel zorgvuldig met folie ingepakt. Voor iedere kroonluchter zijn er houten transportkisten waar dezelfde onderdelen netjes bij elkaar gelegd worden.

Hoe controleren we schroefdraad?

Door middel van een vergrootglas kan het schroefdraad op beschadigen gecontroleerd worden. Bij twijfel zal er nog een trekproef gedaan worden met vijf keer het totale gewicht van het onderdeel. Dit doen we om er zeker van te zijn dat het schroefdraad sterk genoeg is als de kroonluchter weer in elkaar wordt gezet.

Hoe controleren we een lasnaad?

Door middel van een vergrootglas kan het lasnaad op beschadigen gecontroleerd worden. Bij twijfel zal er nog een trekproef gedaan worden met het totale gewicht van het product x 5. Dit om er zeker van te zijn dat het schroefdraad sterk genoeg is.

Hoe polijsten we een kroonluchter?

Door middel van een polijstmachine met polijstschijven worden kroonluchter onderdelen gepolijst. De polijstschijven worden voorzien van polijstpasta in verschillende gradaties. Door een het onderdeel van de kroonluchter te bewegen langs de borstel, wordt deze licht opgeschuurd en komt het glimmende oppervlak van messing weer tevoorschijn.

Hoe lakken we een kroonluchter?

Door middel van een twee-componenten lak/vernis lakken we de onderdelen van de kroonluchters. Deze zijn na volledige uitharding (24 tot 48 uur) afgesloten van zuurstof en zo kan er geen oxidatie ontstaan. Op deze manier wordt het donker en doffer worden uitgesteld. Zuurstof is de boosdoener van het zwart/dof worden van het messing.

Hoe assembleren we een kroonluchter?

Door middel van nummers/letters of labels kunnen we de kroonluchter weer in elkaar zetten. De basisdelen zitten geborgd op een stalen stang. De armen worden door insteekpennen gezekert.

Hoe elektrificeren we een kroonluchter?

Er zijn twee manieren om kroonluchters te elektrificeren. 17e eeuwse kroonluchters hebben massieve armen en daar kunnen dus geen elektriciteitskabels doorheen getrokken worden. Door middel van goud elektradraad en kleine gouden ty-raps monteren we de kabels aan de kroonluchterarmen. Vanaf 2,5 a 3 meter hoogte is deze bekabeling met de verlichting aan nagenoeg onzichtbaar.

De 19e eeuwse kroonluchters hebben holle armen waardoor elektriciteitskabels getrokken kunnen worden. Zo zijn de kabels onzichtbaar.

Hoe maken we een kroonluchter verstelbaar op hoogte?

Door middel van een elektrische lier kunnen we kroonluchters tot wel 15 meter hoogte verstelbaar maken. Zo is het mogelijk om de kroonluchters te laten zakken tot 1 meter boven de grond om deze bijvoorbeeld makkelijk schoon te maken. Als voor een evenement de kroonluchter omhoog moet dan is dit met één druk op de knop te regelen.

Hoe monteren we een kroonluchter?

Na het onderhoud gaat de kroonluchter in zijn geheel naar locatie, de kroonluchter zal veelal vervoerd worden in een houten transportkist. De transportkist wordt naar de juiste plek gerold. Van daaruit zal de kroonluchter door middel van een kanalenlift aan de haak gehangen worden. Met begeleiding van een steiger of een hoge trap is het mogelijk om de kroonluchter omhoog te begeleiden en aan te sluiten.

Hoe maken we kroonluchters 15-20 jaar onderhoudsvrij?

Door middel van een 2-componentenlak sluiten we het messing af van de zuurstof die er voor zorgt dat er oxidatie ontstaat. Zie vraag lakken.

 • Indien elektrische kroonluchter
 • Bekabeling opnieuw monteren
 • Led armaturen monteren
Hoe kunt u zien dat een kroonluchter onderhoud nodig heeft?

Waar kunt u aan zien dat een kroonluchter onderhoud nodig heeft?

 • Gele kleur is erg dof en/of messing glimt niet meer
 • Zwarte plekken onder de lak, messing in verre staat van oxidatie
 • Bladderen van lak
 • Verschillende kleuren van lak, vlekken

Alle doffe kroonluchters kunnen wij weer laten glimmen en in nieuwstaat herstellen.

Ons Verhaal

Brink & Van Keulen 1646

Brink & van Keulen 1646 B.V. van oorsprong een familiebedrijf houdt het 17e eeuwse gieters-ambacht in stand met het produceren van de hoogste kwaliteit koperen kroonluchters. Door eeuwenoude kennis overdracht heeft Brink & van Keulen een belangrijke rol ingenomen in het behoud van het gieters ambacht. Brink & van Keulen is gespecialiseerd op het gebied van productie, restauratie, taxatie en bemiddeling van oud Hollandse koperen kroonluchters.
Lees meer

17e eeuwse gieters-ambacht

Andere Diensten

Brink En Van Keulen Koperen Kroonluchters Ons Verhaal
Wist U Dat

Aanbevolen door de Inspectie Cultuurbezit

De kroonluchters zijn na restauratie niet meer van nieuw te onderscheiden. De Inspectie Cultuurbezit schat het vakwerk van Brink & van Keulen zo hoog in dat zij voor monumentale kronen in plaats van regelmatig poetsen hun behandeling adviseren!


Meer Weten Over Restauratie van Kroonluchters?

Laat uw gegevens achter en wij sturen u graag meer informatie toe in de vorm van een brochure.

Volg ons op social media